Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Plnením Národnej stratégie VVaI zvyšujeme konkurencieschopnosť ekonomiky a kvalitu života na Slovensku

Plnením Národnej stratégie VVaI zvyšujeme konkurencieschopnosť ekonomiky a kvalitu života na Slovensku

(Bratislava, 09.10.2024) Výskumná a inovačná autorita (VAIA) dňa 1.10.2024 na 52. zasadnutí vlády Slovenskej republiky prezentovala dosiahnuté výsledky v rámci Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií za uplynulý rok. 

Za 15 mesiacov od schválenia Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií 2030 sa podarilo splniť už 31% opatrení akčného plánu. Napriek počiatočným skeptickým názorom, že stratégia je príliš ambiciózna a nerealizovateľná tzv. “too good to be true” sa ukazuje, že postupne dochádza k napĺňaniu jej cieľov. 

K 30. júnu 2024 sa podarilo splniť 28 z celkových 91 opatrení Akčného plánu, ktoré prinášajú nielen viac investícií do výskumu, vývoja a inovácií, ale aj kvalitatívnu zmenu celého systému podpory výskumu a inovácií. 

Medzi najvýznamnejšie splnené opatrenia za uplynulý rok patrí: 

  • Historické a stabilné navýšenie výdavkov na výskum a vývoj zo štátneho rozpočtu, čiže dodatočných 50 mil.EURv roku 2024, 183 mil. EURv roku 2025 a vyše 300 mil.EUR v 2026. 
  • Zavedenie záväznej metodiky riadenia, financovania a hodnotenia podpory výskumu, vývoja a inovácií, ktorá približuje Slovensko k najlepším európskym štandardom.  
  • Vznik predbežného plánu financovania, ktorý prináša jednotný prehľad všetkých možností podpory pre výskum a inovácie.  
  • Zásadné zmeny vo financovaní vysokých škôl a SAV, ktoré zabezpečujú stabilnejší a predvídateľný tok finančných prostriedkov. 
  • Prijatie legislatívnych opatrení na uľahčenie príchodu odborníkov zo zahraničia, čím podporujeme transfer know-how a inovácie na Slovensku.  

Vláda SR nás poverila aktualizáciou Akčného plánu Národnej stratégie, ktorá nám umožní sústrediť sa na prioritné opatrenia a zároveň zefektívniť a urýchliť plnenie tých zostávajúcich. 

V roku 2025 nás čakajú významné výzvy, ako je schválenie nového zákona o výskume, vývoji a inováciách, vyhlásenie výziev financovaných zo štátneho rozpočtu nadväzujúcich na Plán obnovy a odolnosti, a najmä zvýšenie výdavkov na kľúčové priority, podporu firemných investícií a posilnenie výskumnej infraštruktúry. 

Informáciu o stave implementácie Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií 2030 nájdete na tomto odkaze.