Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Pomohli sme 118 výskumníkom a výskumníčkam ohrozeným konfliktom na Ukrajine, oni obohatili univerzity a výskumné inštitúcie

Pomohli sme 118 výskumníkom a výskumníčkam ohrozeným konfliktom na Ukrajine, oni obohatili univerzity a výskumné inštitúcie

V rámci výzvy pre univerzity a výskumné inštitúcie sme podporili 118 excelentných výskumných pracovníkov, ohrozených vojnovým konfliktom na Ukrajine. Momentálne už študujú a pracujú v 16 organizáciách, ktorým sme pomohli celkovo sumou takmer 14 miliónov eur. Slovenské vedecké prostredie obohatili o špičkové talenty, ktorých máme nedostatok.  

Išlo o vôbec prvú z výziev z Plánu obnovy a odolnosti v oblasti výskumu a inovácií, ktorú Úrad vlády SR vyhlásil vlani v máji a uzatvorila sa na konci minulého roka. Do výzvy sa prihlásilo 16 inštitúcií celkovo 158 projektov v hodnote 18,7 miliónov eur. Z nich 133 projektov splnilo kritériá a zazmluvnených bolo 127. Úspešne sa realizuje 113 projektov v sume 13,8 milióna eur. 

Výzva bola určená pre výskumníkov v rôznych fázach kariéry, ktorých v nadväznosti na situáciu na Ukrajine prijala univerzita alebo výskumná inštitúcia. Výsledkom projektov je nielen pomoc výskumníkom a výskumníčkam ohrozeným vojnou, ale aj viac otvorené a kvalitnejšie vysoké školy a inštitúcie na Slovensku. „Táto výzva je určená pre kvalitných ľudí zo zahraničia, ktorí majú potenciál obohatiť slovenské vedecké prostredie. Nejde o humanitárnu pomoc, keďže špičkových výskumníkov na Slovensku potrebujeme, ale ako krajina máme dlhodobo problém s lákaním talentu a internacionalizáciou vedy, výskumu a vzdelávania,” povedala vlani pri príležitosti vyhlásenia výzvy Michaela Kršková, generálna riaditeľka Výskumnej a inovačnej autority (VAIA), ktorej tím výzvu pripravil. 

Detaily k uvedenej výzve vrátane zoznamov žiadateľov nájdete tu.

Prehľad otvorených výziev nájdete na tomto linku.

Odpocet
Grafy