Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Vytvárame podmienky pre lepšiu jazykovú integráciu zahraničného talentu na Slovensku

Vytvárame podmienky pre lepšiu jazykovú integráciu zahraničného talentu na Slovensku

Vedeli ste, že pridaná hodnota zahraničného talentu, ktorý na Slovensko nielen prilákame, ale ktorý sa tu rozhodne žiť a pracovať je 2.8 milióna EUR? (Zdroj: Slovensko: Magnet pre Talent)
 
Aby sme týchto ľudí na Slovensku dokázali udržať, musíme zabezpečiť ich jazykovú integráciu už v prvých rokoch od ich príchodu do krajiny. Len tak dosiahneme udržanie a maximalizáciu potenciálu zahraničného talentu, ktorý bude mať pre Slovensko pridanú ekonomickú hodnotu.
 
Jazykovej integrácii cudzincov na Slovensku sa napriek priebežne rastúcim počtom prichádzajúcich zahraničných študentov a pracovníkov nevenuje veľká pozornosť. Rapídny dopyt po jazykovom vzdelávaní slovenčiny, ako cudzieho jazyka, zaznamenalo Slovensko najmä po príchode ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Príchod veľkého množstva odídencov poukázal na fakt, že jazykové vzdelávanie zahraničného talentu na Slovensku nie je inštitucionalizované, ani dostatočne právne upravené, a to najmä v spojení s dospelými osobami.
 
Problémy spojené s jazykovým vzdelávaním dospelých cudzincov sme do Národnej stratégie pre výskum, vývoj a inovácie 2030 presadili ako samostatné opatrenie. Pri realizácii tohto opatrenia nám bude pomáhať pracovná skupina, ktorá má konzultačný charakter.
 
Toto fórum podporí jazykové vzdelávanie dospelých cudzincov na Slovensku s cieľom ich ľahšej integrácie do spoločnosti, jednoduchšieho vstupu na trh práce, ako aj ich vyššej kvality života, a teda väčšej pravdepodobnosti ich prilákania, udržania a maximalizácie ich potenciálu.
Súčasťou skupiny sú zástupcovia hlavných aktérov v rámci danej témy, konkrétne:
  • Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky (MŠVVM SR)
  • Studia Academica Slovaca (SAS) Filozofickej fakulty Univerzity Komenského
  • Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM)
  • UNICEF
  • Mareena
  • 1. štátna jazyková škola, Palisády

Pracovná skupina sa bude zaoberať témami, ako napríklad:

  • identifikovanie urgentných potrieb v rámci jazykového vzdelávania dospelých cudzincov,
  • ošetrenie kompetencií v oblasti jazykového vzdelávania,
  • nastavenie komplexného systému jazykového vzdelávania, vrátane aktualizácie štandardov, vytvorenia mechanizmu kontroly kvality v spojení s kvalitou lektorov slovenčiny ako cudzieho jazyka, tak aj kontroly kvality spojenej so systémom testovania jazykovej úrovne slovenčiny cudzincov.
Ak by ste sa chceli o pracovnej skupine dozvedieť viac, prípadne sa chceli zapojiť do daného obsahu svojimi komentármi, napíšte na emailovú adresu ivana.ihnatova@vlada.gov.sk.
 
Spoločne tvoríme Slovensko, ktoré si verí.