Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Stretnutie vizionárov SK RIS3 2021+ je úspešne za nami

Stretnutie vizionárov SK RIS3 2021+ je úspešne za nami

(Bratislava, 5.9.2024) Na pôde Výskumnej a inovačnej autority sa 5.9.2024 v uskutočnilo stretnutie vizionárov SK RIS3 2021+, na ktorom boli prezentované výsledky aktualizácie domén stratégie inteligentnej špecializácie. 

Jednou z úloh, ktorej sa VAIA aktívne venuje, je aktualizácia stratégie inteligentnej špecializácie SK RIS3 2021+.

Táto stratégia definuje perspektívne oblasti podpory výskumu, vývoja a inovácií v nasledovných doménach:

  • Inovatívny priemysel pre 21. storočie
  • Mobilita pre 21. storočie
  • Digitálna transformácia Slovenska
  • Zdravá spoločnosť
  • Zdravé potraviny a životné prostredie

Po dlhom období intenzívnych konzultácií pracovných skupín, zložených zo širokého spektra odborníkov z verejného a súkromného sektora, sa 5.9.2024 na pôde Výskumnej a inovačnej autority uskutočnilo stretnutie vizionárov jednotlivých domén SK RIS3 2021+ a zástupcov Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky a Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Hlavné body programu stretnutia zahŕňali:

  • prezentáciu výsledkov aktualizácie domén SK RIS3 2021+,
  • diskusiu o financovaní definovaných priorít a
  • úvahy o ďalšom fungovaní pracovných skupín pre jednotlivé domény SK RIS3 2021+.

Najväčšiu pozornosť si však vyslúžila aktualizácia stratégie inteligentnej špecializácie, ktorej výsledkom je okrem iného aj:

  • zúženie pôvodných 16 prioritných oblastí na 13 a
  • redukcia pôvodných 121 tematických oblastí podpory projektov na 57.

Táto systematická racionalizácia zohľadnila aktuálne trendy a potenciál SR v oblasti výskumu, vývoja a inovácií a slúži k efektívnejšej alokácii zdrojov na podporu výskumu, vývoja a inovácií, čo povedie ku zvýšeniu konkurencieschopnosti a inovačného potenciálu Slovenskej republiky.

Stretnutím vizionárov sa však proces aktualizácie nekončí, len predstavuje potvrdenie smerovania aktualizácie, ktorej finálne výsledky budú známe koncom tohto roka.