Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Zmena zákona o pobyte cudzincov zjednoduší príchod vysokokvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia

Zmena zákona o pobyte cudzincov zjednoduší príchod vysokokvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia

(Bratislava, 22.7.2024) Cieľom Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií je prilákať na Slovensko 25-tisíc vysokokvalifikovaných ľudí zo zahraničia. Nová verzia zákona o pobyte cudzincov, ktorá vstúpila do platnosti 15. júla, nám pri lákaní vysokokvalifikovaného talentu výrazne pomôže.

Čo prináša nová legislatíva? 

Modrá karta pre širší okruh talentovaných ľudí zo zahraničia

Modrá karta, špeciálny typ pobytu pre vysokokvalifikovaných pracovníkov, sa stáva dostupnejšou vďaka zníženiu mzdového prahu. Podmienkou je mzda 1,2 násobku priemernej mzdy, resp. priemerná mzda pre absolventov VŠ do 3 rokov od ukončenia štúdia. Vďaka kratším lehotám posudzovania a možnosti jednoduchšieho sťahovania sa v rámci EÚ je to lákavá možnosť aj pre IT špecialistov a manažérov bez VŠ, ktorým stačí preukázať doklad o získaní relevantných skúseností.

Zjednodušený proces pre zamestnávateľov

Zamestnávateľ vie zistiť oveľa skôr, či môže pracovné miesto obsadiť zahraničným pracovníkom. Modré karty boli navyše oslobodené od posudzovania situácie na trhu práce, čím sa celý proces sprehľadnil

Kratšie lehoty

Skrátili sa lehoty, ktoré cudzinecká polícia má na rozhodnutie o žiadostiach  – v prípade štandardných pobytov na účel zamestnania, ktoré nie sú nedostatkové, sa lehoty skrátili z 90 na 60 dní.

Podpora jazykovej integrácie

Od roku 2025 bude pre dlhodobý pobyt v SR nutná znalosť slovenčiny na úrovni A2, čo je štandard aj v iných krajinách EÚ. V spolupráci s Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže preto zavádzame systém podpory jazykového vzdelávania.

Prečo je to dôležité?

Vďaka príchodu talentovaných ľudí zo zahraničia posilníme naše hospodárstvo, zvýšime konkurencieschopnosť a inovácie, a zároveň podporíme otvorenosť našej spoločnosti. Poďakovanie za spoluprácu pri novelizácii tohto zákona patrí Ministerstvu vnútra SR, Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR a zamestnávateľom.