Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vydal nové usmernenie pre verejné obstarávanie v oblasti výskumu a vývoja

Nové metodické usmernenie od ÚVO k verejnému obstarávaniu v oblasti výskumu a vývoja uľahčí realizáciu výskumných projektov

(Bratislava, 21.8.2024) Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vydal všeobecné metodické usmernenie (VMÚ), ktoré prináša verejným obstarávateľom viacero odporúčaní pri zadávaní zákaziek v oblasti výskumu a vývoja. Nové usmernenie prispeje k zníženiu právnej neistoty spojenej s realizáciou verejných obstarávaní v špecifickej oblasti výskumu a vývoja.

Aké kľúčové zmeny a odporúčania prináša nové usmernenie?

  • Obstarávať môžu po novom aj tzv. samostatné prevádzkové jednotky obstarávateľa, akými sú napríklad fakulty univerzít alebo ústavy SAV. Fakulty a ústavy SAV sú tak oprávnené zadávať zákazky bez ohľadu na predpokladanú hodnotu obdobných zákaziek iných samostatných prevádzkových jednotiek. Táto možnosť prináša efektívnejší spôsob využívania limitov definovaných v zákone.
  • Obstarávateľ už viac nemusí realizovať verejné obstarávanie pre určené výskumné a vývojové služby určené v zákone, ak výsledky realizovaného výskumu a vývoja (alebo jeho časti) poskytne iným subjektom (napr. publikovaním).
  • Zahraničný uchádzač o zákazku môže odteraz do súťaže predložiť ponuku už aj v anglickom jazyku, čo ušetrí uchádzačom náklady na úradný preklad dokumentácie do slovenského jazyka, ktorý bol doteraz pravidlom.

Tém ktorých sa dotýka VMÚ je však omnoho viac. Celé VMÚ je zverejnené na stránke ÚVO.

Nové VMÚ rieši dlhodobé problémy s verejným obstarávaním vo výskume a vývoji. V spolupráci s ÚVO, odborníkmi z popredných slovenských univerzít, SAV a renomovanými vedcami sa nám v rámci zasadnutí pracovnej skupiny, koordinovanej VAIA, podarilo nájsť účinné riešenia. 

Okrem zjednodušenia verejného obstarávania pracujeme na znižovaní administratívnej záťaže, napríklad širším využívaním zjednodušeného vykazovania výdavkov, ktoré sme úspešne zaviedli pri výzvach z Plánu obnovy a odolnosti. Pre toto opatrenie plánujeme vytvoriť jasný zákonný rámec v novom Zákone o výskume, vývoji a inováciách, čo by poskytovateľom umožnilo širšie využitie aj pri financovaní zo štátneho rozpočtu. 

V tejto súvislosti pripravujeme rozhovor s uznávanou odborníčkou na verejné obstarávanie, Ing. Mgr. Tatianou Elanovou, vedúcou Úseku pre verejné obstarávanie, Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied, ktorá nám poskytne podrobnejší pohľad na zmeny a ich praktický dopad na verejné obstarávanie v tejto oblasti. 

Sledujte nás!