Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Nový kódex výskumnej integrity a etiky prinesie vyššie štandardy do vedy a výskumu na Slovensku

Nový kódex výskumnej integrity a etiky prinesie vyššie štandardy do vedy a výskumu na Slovensku

(Bratislava, 20.9.2024) Vláda SR schválila nový Kódex výskumnej integrity a etiky, ktorý prispeje k zvýšeniu štandardov v oblasti vedy a výskumu na Slovensku.

Slovensko má už takmer mesiac nový Kódex výskumnej integrity a etiky. Cieľom kódexu z dielne Ministerstva školstva je prispievať k všeobecnému dodržiavaniu náročných etických požiadaviek a predchádzať tak neetickému alebo nečestnému konaniu a správaniu v oblasti vedy, výskumu a vývoja. 

Dodržiavanie pravidiel a zásad kódexu bude od septembra 2025 záväzné pre všetky inštitúcie, na ktoré sa kódex vzťahuje. Tie musia v tomto termíne zosúladiť svoje vnútorné etické predpisy s týmto kódexom. 

Výskumní pracovníci, vysokoškolskí učitelia, študenti, výskumné inštitúcie, vysoké školy, grantové agentúry a celý systém týkajúci sa výskumných činností budú tak po novom povinní dodržiavať zásady výskumnej integrity. Patria medzi ne napr. čestnosť v komunikácii a zverejňovaní informácií, spoľahlivosť a pravdivosť pri vykonávaní výskumu, či objektivita. 

Zavedenie pravidiel správnej výskumnej praxe, kultúry výskumnej etiky a integrity má byť povinnou podmienkou pri uchádzaní sa výskumníkov o financovanie výskumných projektov v rámci programu Horizont Európa. 

Kľúčovým krokom k zabezpečeniu kultúry výskumnej integrity bude vytvorenie Národnej komisie pre výskumnú integritu a etiku. Úlohou tejto nadinštitucionálnej platformy na národnej úrovni bude harmonizácia štruktúr a procedúr pre ich implementáciu v inštitúciách, pri tvorbe národných vzdelávacích programov, ale aj reprezentácia Slovenska v oblasti výskumnej integrity na medzinárodnej úrovni. Komisia sa aktuálne kreuje na Úrade vlády a na VAIA sa pripravujeme na novú kompetenciu.